Вітаю Вас Гість!
Пт, 29.03.2024, 09:49
Укр    Русс                           Головна | Реєстрація | Вхід
 

 

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Погода

Погода в Україні

Дошка оголошень




Мапа міста



  
 

Наша кнопка







<A href="//zbarazh.ucoz.com">
<IMG src="//zbarazh.ucoz.com/
knopka.gif"
width="88" height="31" border="0"
 alt="Збараж -сайт міста"></a>



 
 
 
 

Реклама

Тут може бути Ваша реклама


Випадкове фото

Форма входу

Логін:
Пароль:
запам"ятати

Візитка

Основні дані
КраїнаУкраїна
РегіонТернопільська область
Район/міськрада  Збаразький район
Код КОАТУУ 6122410100
Засноване 
1211
Статус міста з 1939 року
Населення  
13 053
Площа 7 км²
Густота населення
 1880.84 осіб/км²
Поштові індекси 47300—47304
Телефонний код   
+380-3550
Координати    49°40′ пн. ш.; 25°46′ сх. д.
Водойма     Гнізна

   
Відстань
Найближча залізнична станціяЗбараж
    
До обл./респ. центру
 - залізницею  24 км
 - автошляхами  22 км

       
Міська влада
Адреса     47302, Тернопільська обл., м. Збараж, вул. Б. Хмельницького,

Календар

«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031




План замку




Головна » 2016 » Травень » 16 » У Збаражі постане музей під відкритим небом
У Збаражі постане музей під відкритим небом
18:34

Місто Збараж, за свідченням історичних джерел, посідає третє місце серед найдревніших міст краю після княжої Теребовлі (1097) і Шумська (1149).

8 лютого 1994 року Кабінет міністрів України видав постанову про створення на базі замкового комплексу у м. Збаражі державного історико-архітектурного заповідника.  А 15 січня 2005 року Заповіднику надано статус Національного і перейменовано у Національний заповідник «Замки Тернопілля».

Перші археологічні розкопки у районі Старозбаразької фортеці були проведені у 30-х роках ХХ ст. Організувала і очолила роботу польський археолог Ірена Сівковна. Під час земляних робіт було знайдено півкілограмовий срібний скарб, що датується  ХІІ-ХІІІ століттям і зараз знаходиться в одному з музеїв Варшави. Після цих розкопок наступає довга пауза і твердиня ще більше занепадає. Каміння, що колись було частиною замкових стін було використано на будівництво господарських будівель новоствореного  колгоспу. Аж у травні 1997 року на місці Старозбаразької фортеці було відновлено розкопки, якими керував вчений-археолог Михайло Филипчук.

В червні того ж року розпочався другий етап археологічного вивчення Замкової гори. Ним керувала археолог Тернопільського краєзнавчого музею Марина Ягодинська. Згідно з матеріалами археологічних досліджень на вершині гір Замкової і Бабиної було виявлено два давньоруські городища, що датуються Х-ХІІІ ст. Навпроти Княжої гори знаходиться Бабина гора. Розкопками гори наприкінці ХІХ ст. займався Адам Кіркор – літератор, редактор, дослідник і археолог.

В народі існує чимало легенд, які стосуються Літописного Збаража. До Бабиної гори татари підійшли. Разом з чоловіками мужньо захищали рідну землю жінки та діти, їх мужність захоплювався навіть татарський хан, пообіцявши їм життя, якщо вони добровільно здадуться.  «Загинемо, але не здамося», – такою була відповідь. Тоді хан наказав спалити все, не залишивши і сліду з фортеці. жінки з дітьми  втекли підземеллями на протилежну гору. Проте татари і там їх знайшли. Тоді одна жінка сказала: – «Рідна земле, заховай нас». І сталося диво. Церква з жінками провалилася під землю, а тому й звуть ту гору Бабиною. А татари перетворилися на каміння, яке й досі порозкидане по Бабиній горі. Легендами увінчана і гора Весела. Старожили розповідають, що  колись на вершині цієї гори стояв замок. Там жила дівчина неймовірної вроди. В часи нападів татар на наші землі її сподобав грізний хан Айдора і  захотів взяти за дружину. Місцеві жителі поклялися не віддавати її у руки ворогу. Проте красуня-збаражанка з гордо піднятою головою пішла назустріч своїй долі, бо не хотіла крові.  хан у одному із боїв загинув, а Весела вирвалася із рук бусурманів і повернулася до дому. Від того часу  гору називають Веселою.

Усього за 200 метрів від Княжої піднімається друга гора, яку в народі називають Монастирком. На вершині гори знаходиться оборонна церква Спаса – найдавніша пам’ятка Старого Збаража.

На території, що знаходиться між церквою Спаса та Княжою горою  науковцями Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України  та Національним заповідником “Замки Тернопілля” заплановано створити музей під відкритим небом, з відтворенням жител кам’яного віку, трипільської культури, ранніх слов’ян, оборонного зодчества Київської Русі, дерев’яної сакральної архітектури тощо.

Для цього передбачають запросити  викладачів та майстрів з усієї України, діячів культури, археологів, істориків, народних умільців для виготовлення макетів жител, предметів посуду, одягу та господарського життя древніх людей доби палеоліту, трипільської та черняхівської культур, ранніх слов’ян та русичів. Для роботи буде  використано оригінали предметів старовини та інструментів, що зберігаються у фондах Національного заповідника “Замки Тернопілля”.

Зоряна МАЗУРАНЧИК,

молодший науковий співробітник

НЗ «Замки Тернопілля»

Переглядів: 855 | Додав: Cornflower | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]